ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙΔΩΝ: Οι προτάσεις μας

  1. IMG 20171211 094636 1024x768
  2. IMG 20171211 094814 1024x768
  3. IMG 20171211 102955 1024x768
  4. IMG 20171211 122225 1024x768
  5. IMG 20171211 122507 1024x768

Πριν λίγο καιρό είχαμε την τιμή να συμμετέχουμε  στο Πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο Παίδων. Διατυπώθηκαν πολλές προτάσεις που απασχολούσαν τα παιδιά, και το προεδρείο άκουσε με προσοχή όλες τις απόψεις και απάντησε σε όσες περισσότερες μπορούσε. Ειπώθηκαν διάφορα θέματα για την πόλη μας την Βέροια αλλά και για άλλα χωριά του νομού μας, καθώς υπήρχαν παιδιά από την Βεργίνα, τα Ριζώματα και άλλες περιοχές του Δήμου μας. Ένα θέμα που ακούστηκε σχεδόν απ? όλα τα παιδιά ήταν το θέμα των αδέσποτων σκύλων, τα οποία μπορεί κανείς να τα συναντήσει καθημερινά στους δρόμους της πόλης μας, καθώς κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα. Το θέμα αυτό απαντήθηκε από το Δήμαρχο της Βέροιας κ. Κώστα Βοργιατζίδη λέγοντας ότι σύμφωνα με το νόμο ο Δήμος πρέπει να στειρώνει τα σκυλιά και στη συνέχεια να τα αφήνει στο μέρος από όπου τα πήρε. Μόνο σε περίπτωση καταγγελίας ότι κάποιο σκυλί επιτέθηκε σε ένα κάτοικο είναι χρέος τους να το κλείσουν στο κυνοκομείο. Άλλα θέματα που ακούστηκαν ήταν σχετικά με την ρύπανση της πόλης μας και των γύρω χωριών, η επιδιόρθωση των παιδικών χαρών και η τοποθέτηση πινακίδων.

Σε αυτό το  συνέδριο μάθαμε πρώτα απ? όλα ότι πρέπει να ακούμε και να σεβόμαστε τη γνώμη του άλλου και να εκφράζουμε ελεύθερα την άποψή μας χωρίς άγχος και ντροπή. Επίσης μάθαμε ότι πρέπει να έχουμε συνέπεια στο λόγο μας, αφού εκπροσωπούμε το σχολείο μας και ότι πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Μάθαμε ακόμη πως τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν αμέτοχα σε θέματα που τα απασχολούν.

Αυτή η εμπειρία θα μας μείνει πραγματικά αξέχαστη!!!

Σας παραθέτουμε τις ιδέες και τις προτάσεις που παρουσιάσαμε στο 1ο Συμβούλιο Παίδων:

Αγαπητοί σύνεδροι και αξιότιμε κύριε συνήγορε,

βρίσκομαι εδώ για να υποστηρίξω τις προτάσεις και τις ιδέες που έχω σκεφτεί για να γίνει καλύτερη η πόλη μας, η Βέροια. Η Βέροια είναι μια ξεχωριστή πόλη με μεγάλο αριθμό μνημείων, καθώς και πλούσιο φυσικό περιβάλλον.
Όμως εκτός από αυτά τα σημαντικά στοιχεία που ελκύουν τους τουρίστες στην πόλη, υπάρχουν και κάποια προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα των κατοίκων της.
Εγώ έχω κάποιες ιδέες για την επίλυση των προβλημάτων αυτών, αλλά και προτάσεις που ελπίζω να βοηθήσουν τον Δήμο, για να κάνουν την πόλη μας καλύτερη.
Ένα πρόβλημα που ακούω καθημερινά κυρίως από παιδιά που πηγαίνουν μόνα τους στο σχολείο, είναι ότι συναντούν συνέχεια σκυλιά στους δρόμους. Πλέον η πόλη μας δυστυχώς έχει γεμίσει με αδέσποτα, που τα περισσότερα από αυτά επιτίθενται σε παιδιά και σε μεγάλους. Έχω λοιπόν να προτείνω στο Δήμο να απευθυνθεί σε φιλοζωϊκές οργανώσεις και να προσπαθήσουν από κοινού να λύσουν αυτό το σημαντικό πρόβλημα.
Ένα ακόμα θέμα που με απασχολεί είναι πως δεν υπάρχουν αρκετές ταμπέλες «ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ». Προτείνω λοιπόν ο Δήμος να τοποθετήσει τέτοιες ταμπέλες σε όλες τις γειτονιές για την ασφάλεια των παιδιών.

Εδώ και καιρό σκέφτομαι ότι στην πόλη μας θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερα πάρκα για την ψυχαγωγία των παιδιών. Έτσι λοιπόν καλό θα ήταν να γίνουν περισσότεροι χώροι με πράσινο για την ευχαρίστησή τους.
Πιστεύω ότι η Βέροια ελκύει αρκετούς τουρίστες χάρη στη φυσική της ομορφιά, καθώς και στην ιστορία της. Για να βοηθήσει τους τουρίστες θα μπορούσε ο Δήμος να τοποθετήσει σε κεντρικά σημεία της πόλης μερικές πινακίδες που να απεικονίζουν έναν χάρτη με τα μνημεία και τα αξιοθέατα της περιοχής.
Έχω παρατηρήσει επίσης ότι οι διαβάσεις στους δρόμους σχεδόν δεν φαίνονται λόγω της καθημερινής χρήσης τους από τους δημότες. Θεωρώ πως θα ήταν εύκολο για τον Δήμο να τις βάψει, ώστε να είναι ασφαλέστερη η μετακίνηση των πεζών.
Ξέρω αρκετούς πολίτες που δεν έχουν μια πλήρης ενημέρωση για την σωστή στάση που θα πρέπει να έχουν προς την πόλη τους. Θα μπορούσε ο Δήμος να κάνει κάποιες ομιλίες που να ενημερώνει τους πολίτες για την ανακύκλωση και διάφορα άλλα ζητήματα που θα πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοικοι της Βέροιας.
Επίσης τα γκράφιτι που κάνουν κυρίως έφηβοι σε πολυκατοικίες και σε δημόσια κτίρια πιστεύω πως χαλούν την ομορφιά της πόλης μας. Τάσσομαι λοιπόν ο Δήμος να διαθέσει κάποιους χώρους για να εκφράζουν όσοι επιθυμούν την « τέχνη » τους , ελεύθερα.
Η Μπαρμπούτα είναι μια ανεκμετάλλευτη περιοχή στην οποία πιστεύω πως ο Δήμος θα μπορέσει να φτιάξει έναν ποδηλατόδρομο , όπου οι ποδηλάτες θα απολαμβάνουν την βόλτα τους. Ακόμη, μπορεί να δοθεί η ευκαιρία στους κατοίκους να κάνουν έναν περίπατο και να θαυμάσουν αυτό το πανέμορφο τοπίο που έχει η Βέροια.
Ελπίζω τις περισσότερες από αυτές τις προτάσεις να τις πραγματοποιήσει ο Δήμος, χωρίς να πιεστεί και να δυσκολευτεί οικονομικά!!!

(Τακτικό μέλος)

Αγαπητοί κύριοι και κυρίες,
Εάν κάποιος με ρωτούσε: «Είσαι ευχαριστημένη από την πόλη σου ή θέλεις να γίνουν αλλαγές;», θα απαντούσα αμέσως πως είμαι ευχαριστημένη από την πόλη που ζω. Όμως, αν το σκεφτόμουν καλύτερα, θα μπορούσα να προτείνω τρόπους για να γίνει η καθημερινή ζωή ευκολότερη και ομορφότερη.
Κάτι που όλοι χρειάζονται, από τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο, μέχρι τους ενήλικες που πηγαίνουν στην δουλεία, είναι να μπορούν να περνούν τον δρόμο με ασφάλεια. Βασική προϋπόθεση για την αποφυγή ατυχημάτων είναι το βάψιμο των διαβάσεων. Επίσης, θα μου άρεσε η αυστηρότερη δίωξη των οδηγών που σταθμεύουν μπροστά τους. Καλό θα ήταν, στους παράνομους αυτούς οδηγούς, να επιβάλλεται κοινωνική εργασία αντί προστίμου.
Ένα μέρος ξεκούρασης για όλους είναι τα πάρκα. Θα πρότεινα την συχνότερη περισυλλογή σκουπιδιών σε αυτά. Επίσης, ο Δήμος θα μπορούσε να μετατρέψει κάποιο πάρκο, σε πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.
Θέμα που απασχολεί αρκετούς Δημότες, είναι ο καλλωπισμός της πόλης. Η γνώμη μου είναι πως θα έπρεπε να καθιερωθεί ημέρα φροντίδας του Δήμου. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, θα ήταν ωραία η συμμετοχή των πολιτών μέσω ψηφιακής τεχνολογίας στην λήψη αποφάσεων για τον καλλωπισμό της Βέροιας. Έτσι όλοι θα μπορούν να εκφράσουν την γνώμη τους.
Θα ήθελα η πόλη μου να διαφέρει από τις άλλες. Να την επισκέπτονται από όλα τα μέρη του κόσμου για να παρακολουθούν φεστιβάλ, παραστάσεις παρουσιάσεις βιβλίων. Για να γίνει αυτό, θα ήταν ωραία η φιλοξενία εκδηλώσεων σαν αυτές. Οι πολίτες θα ήταν κατά την γνώμη μου, περήφανοι.
Πιστεύω πως οι ιδέες αυτές θα ωφελήσουν την κοινωνία. Ελπίζω οι απόψεις μου να αλλάξουν προς το καλύτερο την Βέροια μας.
Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.

(Αναπληρωματικό μέλος)